Hassan, 39 jaar, Genk

Gaat de daling van beschikbare kernenergie de prijzen omhoog jagen? Wat zijn de gevolgen voor mijn factuur?

Van de 396 gigawatt die beschikbaar is in Europa, wordt 6 gigawatt geleverd door het Belgische nucleaire park. Als die wegvalt, kan de prijs tijdelijk stijgen. Maar de stijging van de elektriciteitsprijs op de Europese markt sinds het begin van het jaar is voornamelijk het gevolg van de stijging van de grondstoffen (gas en steenkool) en de prijs die betaald wordt voor CO2-uitstoot.

Als je, zoals de meeste van onze klanten, een lopend contract hebt met een vaste prijs, dan is er geen impact voor jou. Je vaste prijs blijft gelijk, tot de vervaldag van je contract. De nieuwe vaste prijzen die van toepassing zijn op het moment van de hernieuwing, zullen de marktprijzen van dat moment weerspiegelen. Voor een gemiddeld gezin met een verbruik van 3.500kWh per jaar, kost een contract met vaste prijs ongeveer 155€ (incl btw) meer dan een jaar geleden.

Heb je een contract met een variabele prijs, dan wordt de prijs elk trimester aangepast aan de marktprijzen. Het vierde en eerste trimester zijn meestal duurder, omdat er meer vraag is tijdens koude periodes. Als de marktprijs daarna daalt, wordt je prijs automatisch aangepast. Voor een gemiddeld gezin met een verbruik van 3.500kWh per jaar, zal de elektriciteitsprijs voor het jaar 2018 ongeveer 50€ (incl. btw) duurder zijn dan in het jaar 2017.

Deze evolutie is enkel van toepassing op het energiegedeelte van de elektriciteitsfactuur. Deze bedraagt ongeveer 25% van de totale factuur in Vlaanderen, en 30% in Brussel en Walloniƫ.

Heb je twijfels of vragen i.v.m. jouw contract? Bel ons dan gerust. We geven je graag de nodige uitleg.

 

Meer vragen Volgende vraag